Amstel Curacao Race by Arnold

Amstel Curacao Race by Arnold

Vandaag voor het eerst sinds 2009 weer deelgenomen aan de Amstel Curacao Race (ACR), de spectaculaire afsluiting van het mondiale wielerseizoen. Dit jaar staat de ACR in het teken van 100 jaar Tour de France. De organisatie heeft oud winnaars Hinault, Janssen, Zoetemelk en Delgado uitgenodigd samen met een aantal actieve profs zoals Hoogerland, Weening, Bakelants, Poels, gebroeders Van Poppel en Barguil. Ook wereldkampioen Ellen van Dijk is deze week van departij.

De start was vanmorgen om 11u, bijna op het heetst van de dag. Het was nog
1415124_1429354023946749_1035996518_ospannend of de race kon starten omdat vrijwel de gehele nacht en vroege ochtend grote hoeveelheden hemelwater op Curacao waren neergedaald. Gelukkig is het op tijd gestopt met regenen zodat de race op de geplande tijd kon starten. Helaas waren wij door wat ochtendrituelen van onze gastheer @[1559160831:2048:Iwan Jonker] aan de late kant bij de start waardoor wij helemaal achter aan moesten sluiten bij het deelnemersveld van circa 250 renners. Wij zijn Iwan, Dion Manou Lennertz) en ondergetekende. Het eerste deel van de race is geneutraliseerd. Dit betekent niet dat de snelheid ook laag ligt. Het is meteen dringen om naar voren te komen in het peloton voor een goede positionering als de race wordt vrijgegeven. In het gewoel heb ik gelukkig mezelf naar voren kunnen manoeuvreren zodat ik goed van voren zat bij het startschot.

Vanaf dat moment gaan alle remmen los bij de grote mannen. Binnen een paar honderd meter wordt het gros van de groep al gelost, mede door de venijnige klim bij Piscadera. Gelukkig kon ik genoeg snelheid maken op mijn stalen leenfiets uit, blijkt na navraag, 1996 zodat ik deze schifting kon overleven. De groep was meteen teruggebracht tot een mannetje of 25. Op volle snelheid is het dan naar de rotonde van Zegu van waar uit koers gezet wordt naar Grote Berg. Ik voelde de zenuwen op komen: zou ik hier bij kunnen blijven als de profs gaan demarreren. Hoewel ik vorig weekend beter Grote Berg op reed, kon ik (met een klein beeje hulp) wonderbaarlijk genoeg bijblijven. Het zal me toch niet gebeuren? De kilometers die daarna volgen zijn op volle snelheid maar prima te volgen in de groep. Toch apart om samen met de profs op dat moment gewoon in koers te zijn. Helaas sloeg vervolgens vlak voor Kloof het noodlot toe. Vlak voor me reed een renner in een diepe kuil. Aangezien hij de handjes maar los op het stuur had, ging hij hard onderuit. Een renster probeerde al remmend hem te ontwijken maar viel over hem heen. Ik moest ook vol in de remmen en kon de noodlottige gelukkig ontwijken. Helaas wel ten kosten van een gaatje van 50m. En ook de ACR wacht op niemand. Dit gaatje is tegen een groepje prof renners niet dicht te rijden. Erg frustrerend maar heb me er snel bij neer gelegd. Na een paar km in een chasse patate, werd ik ingelopen door een groepje met 7 of 8 renners waar ik bij kon aansluiten. Helaas volgde na een paar km weer een tegenvaller. Nadat ik met het voorwiel door een diepe kuil stuiterde verloor ik beide bidons. Bij dikke 30C en nog circa 35km koers geen goed en geruststellend vooruitzicht. De volgende 30km hebben we met de groep de koers vervolgd zonder dat we elkaar probeerden stuk te rijden, dat heeft geen enkele zin. Ik heb wel de rest van de koers moeten proberen iets op reserve te rijden aangezien je zonder drank gegarandeerd krampen gaat krijgen. Bij de Julianabrug heb ik een paar mannen uit het groepje moeten laten gaan omdat de kramp voorzichtig op kwam zetten. Jammer maar aangezien het dan nog maar een klein stukje is tot de finish ook wel te overzien. Uiteindelijk ben ik als 36ste over de finish gekomen. De eerste van ons groepje op positie 31. Het gat met de oorspronkelijke kopgroep is uiteindelijk een minuut of 11 geworden, de nummers 1 tm 3 daargelaten. Hoogerland heeft gewonnen voor Bakelants en Marc de Maar. Niet geheel onbelangrijk voor mijn persoonlijke blijdschap was dat ik voor Iwan ben geëindigd, volgens mij voor het eerst in 13 jaar. Ook belangrijk te vermelden dat Dion een top race heeft gereden. Precies vandaag de topvorm gevonden en veelal de sterkste in de groep waarmee hij de koers reed. Helaas krijg hij 20km voor de finish een lekke band wat hem toch zeker 10m heeft gekost. Al met al een geweldig evenement en weer volop van genoten!!!!!

Reacties zijn gesloten.