Fietsen vanaf Breda naar Vavre

Fietsen vanaf Breda naar Vavre

Fietsen vanaf Breda naar Vavre,

het zal jullie waarschijnlijk weinig zeggen.. je komt onderweg geen bekende bergen tegen,
het is geen onderdeel van een of ander klimbrevet en bekende kasseienstroken zitten evenmin in het parcours. Toch staat het bij mij al jaren op de “to do” list. Vavre staat voor mij voor gezelligheid, familie en heerlijk zonnig Frankrijk. En je kunt er nog goed fietsen ook!

Mijn schoonouders hebben sinds een aantal jaar een familiehuis in midden Frankrijk waar we een aantal maal per jaar zijn, hetzij met vrienden, hetzij met familie of een mix hiervan. Zelfs 2 Bredania vrienden zijn in Vavre al eens geweest! De allereerste keer dat we met de familie ernaartoe reden zei ik al; daar rijd ik eens op de fiets naartoe!

Nu, anno 2018, is het dan zover. Eind mei is een fietsreis gepland vanaf Breda naar Vavre. Zoekende naar een goede route kwam ik uit op de St. Jacobs fietsroute, een pelgrimsroute (op gps) die oorspronkelijk naar Santiago de Compostella leidt. Een deel van die route zal mij brengen tot aan Orleans. Onderweg zal ik slapen in hotels die ik samen met mijn vriendin van te voren al heb uitgezocht. De vraag is alleen of ik het op die dag zie zitten om daar te geraken. De racefiets is namelijk een stuk zwaarder doordat deze is uitgebreid met een stuurtas en een extra grote zadeltas (in totaal was ik, inclusief extra flessen water, 6 á 7 kilo zwaarder dan normaal) De hotels worden dan ook pas geboekt zo rond het middaguur zodat ik kan inschatten of het dag doel bereikt gaat worden. Die aanpak blijkt goed te werken en tot aan Parijs zit ik goed op schema.

Helaas ga ik in Parijs onderuit en hou daar schaafwonden aan heup, elleboog en schouder aan over. Ook heb ik een gekneusde rib en een pijnlijke nek. In de avond voel ik dat het mij wel pijn doet maar heb goede hoop dat ik de volgende dag weer kan opstappen. De volgende dag maak ik wat minder kilometers en maak gebruik van de ingebouwde buffer. Afspraak is dat ik op dinsdag rond 12u in Orleans ben. Zondag was ik al in Parijs dus fietsen naar Orleans kan ook wel in 2 dagen in plaats van 1. Het lukt me om in 2 dagen daar te geraken en mijn zwagers haken vanaf Orleans aan. Vanaf daar verlaat ik ook de St. Jacobs fietsroute en heb ik (thuis) zelf een toeristische route samengesteld. Mijn zwagers willen namelijk niet direct naar Vavre fietsen maar willen graag wat extra kilometers in dit gebied maken. In 3 dagen fietsen we op prima wegen (beter dan de meeste kilometers daarvoor) via bosrijke gebieden naar Vavre.

Onderweg hebben we slechts éénmaal een kleine vertraging in de vorm van flink noodweer met enorme stortregen en onweer te verwerken. Een paar dagen daarvoor vertelde een meefietsende Fransman mij bij onweer te schuilen in kerken (te gevaarlijk om door te fietsen). Bij toeval zagen we bij de eerste klap onweer een kerk langs de weg staan waar we konden schuilen.

De laatste dag, vanaf Châteauroux, gaf mij vleugels, ook omdat we auto begeleiding kregen van m’n schoonvader. De bagage aan de fiets werd met veel plezier losgekoppeld en in de auto gelegd en na een aantal kilometers kwamen we aan in Vavre. Mijn einddoel is, na 7 dagen en 970km, bereikt!

Wat ik in het begin al schreef, Vavre zal jullie weinig zeggen, maar het is echt heel leuk om zo’n soort tocht eens te ondernemen. Per fiets door België, langs bv Geraardsbergen, door Frankrijk over kilometers onbekende kasseienstroken. Zoeken naar voldoende drinkwater door onderweg aan te kloppen bij boerderijen, festivals en hardloop wedstrijden. En natuurlijk Parijs, langs de Seine, Notre Dame en langs allerlei andere bekende gebouwen. En dat allemaal vanuit Breda per racefiets! Wat wil een mens nou nog meer? Afijn, hier spreekt een gelukkig mens met een heel mooi avontuur op zak!

Groeten, Robin.

Reacties zijn gesloten.