Jérôme Coenen verslag vanuit de USA

Jérôme Coenen verslag vanuit de USA

Beste leden van TC Bredania,

Begin van dit jaar zijn Eshter en ik voor mijn werk voor 3 jaar naar Tucson verhuisd. Uiteraard heeft dit tot gevolg dat ik niet meer met jullie kan meefietsen op zondagochtend op de weg en in de winter in het bos. Voordat ik richting de USA vertrok hen ik aan Leon Gerrits beloofd dat ik voor de Schakel een stuk zou schrijven over onze (fiets) belevenissen hier in Tucson.
Helaas heb ik tot op heden hier nog niet al te veel kunnen fietsen. Vlak nadat wij waren aangekomen kreeg ik namelijk last van tintelingen over mijn hele lichaam. Na een aantal dagen in het ziekenhuis en wat onderzoeken is gebleken zat ik de ziekte van Lyme had opgelopen. Vorig jaar september heb ik in Nederland inderdaad een teek verwijderd en omdat er geen rode kring te zien was ook geen actie ondernomen. Helaas heeft de teek wel de bacterie overgebracht welke de ziekte van lyme veroorzaakt. Dit wetende, betekende dit wel dat het middels een antibiotica kuur aan te pakken was. Gedurende 1 maand heb ik dus elke dag intraveneus antibiotica moeten inspuiten. Tijdens en na de kuur voelde ik de tintelingen weer langzaam minder worden. Op dit moment is mijn gevoel gelukkig alweer bijna helemaal hersteld.
Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de eerste paar maanden nog niet al te veel kilometers heb kunnen maken, aangezien het remmen en schakelen redelijk lastig wordt als je vingers allerlei rare signalen doorsturen.
De laatste paar weken heb ik echter toch alweer wat kilometers kunnen maken, zowel op de racefiets als op de mountainbike.
Voor de mensen die niet precies weten waar Tucson ligt: tucson

In het zuidwesten van de USA tegen de Mexicaanse grens. Dit betekent qua omgeving:
Heet, droog, cactussen, ratelslangen en ander ongedierte, kortom: Desert.

Dit klimaat betekent mei t/m september overdag temperaturen ver boven de 30 graden Celsius. Tot mijn grote verbazing word er echter hier in Tucson toch nog veel gefietst en dan uiteraard met name van oktober t/m april. Hoewel de periodes dat er gefietst wordt wel verschillen met Nederland, zijn ook de tijdstippen dat er gefietst wordt anders. In verband met de warme zomer is het niet aan te raden om na 10 uur nog op je fiets te zitten. Hierdoor zie je dus al mensen redelijk vroeg, denk aan 5 uur ’s ochtends, volop aan het sporten.
In Nederland probeerde ik 1x in de week op en neer naar mijn werk te fietsen, van Breda naar Woensdrecht en terug. Dit was in totaal een trip van 85 km. Afgelopen week heb ik dit ook hier geprobeerd en ben ik ’s ochtends naar mijn werk gefietst. Ik begin met werken om 06.00 en het is 37 km fietsen naar mijn werk. Ik had om 04.10 mijn wekker gezet en zat om 04.30 op de fiets naar werk. Hoewel het dan wel inderdaad een stuk koeler is om te fietsen, zie ik er ivm het tijdstip van opstaan toch maar vanaf om dit te gaan doen in de toekomst…….
Voorlopig zal ik in de zomer alleen maar in de weekenden ’s ochtends mijn kilometers maken. Qua omgeving is het hier, naast de temperaturen, ook qua hoogtemeters uitdagend. In deze omgeving is het redelijk heuvelachtig en zijn er weinig vlakke wegen.
In de directe omgeving van Tucson ligt ook een echte berg: Mt Lemmon. Deze berg heeft een hele mooie weg richting de top van maar liefst 42 km lang met een gemiddelde stijging van 6%. Uiteraard staat deze nog op mijn verlanglijst om te gaan fietsen, hiervoor wil ik echter wel wat kilometers gemaakt hebben voordat ik er aan begin.
Ook wordt er elk jaar een grote toertocht georganiseerd in Tucson(http://www.perimeterbicycling.com/el-tour-de-tucson/). Dus als Marc hem op de TCBredania kalender wil zetten, wij hebben in ieder geval wel een aantal slaapplekken voor geïnteresseerden……
Naast het op de weg fietsen is het hier ook heel mooi mountainbiken. Echter heb ik na drie keer op de mountainbike, mijn fiets Desertproof moeten maken. Aangezien er overal cactussen staan liggen er ook veel cactusnaalden, wat dus elke keer resulteerde in één of meerdere lekke banden. Ik ben dus geswitched naar tubeless banden, wat hier echt fantastisch werkt. Ivm met de rotsige ondergrond heb ik toch maar een geveerde voorvork gemonteerd wat hier ook een groot voordeel is.
Wellicht dat ik in de toekomst ook hier in Tucson in groepsverband ga fietsen om, naast andere mensen te leren kennen, ook weer mee te kunnen komen met de snelle jongens van TC Bredania als we over 2,5 jaar weer terug zijn in Nederland…..
Esther houdt ook een “reisblog” bij van onze avonturen in de states, jullie kunnen deze volgen via www.reislogger.nl onder de naam estherenjerome.
Vanuit Tucson wens ik jullie veel fietsplezier toe.
Uiteraard fiets ik hier overigens ook in mijn TC Bredania pakje.jerome

Reacties zijn gesloten.