Smartwatch in het peloton. Review door Robin v/d Berg

Smartwatch in het peloton. Review door Robin v/d Berg

Sinds een aantal weken heb ik een nieuwe (fiets) gadget aangeschaft. Een enkeling heeft mij wellicht tijdens het rijden al gespot terwijl ik mijn “Pebble” smartwatch raadpleeg. Hierbij een verklaring:

Een van de redenen voor deze aanschaf is een mogelijkheid tot fietsnavigatie. Enkelen (waaronder mijn vriendin..) betichten mij van gadget freak en denken dat het gebruik op de fiets enkel een excuus is om deze smartwatch aan te schaffen. Zelf denk ik daar uiteraard heel anders over want er is namelijk heel veel mogelijk met deze gadget! Van buienradar tot berichtjes ontvangen (facebook, whatsapp, sms etc). Dit alles kun je eenvoudig benaderen via het horloge om je pols maar je kunt ook het horloge op het stuur bevestigen. Je smartphone blijft hierbij veilig in je wielershirtzak.

Er zijn al app’s beschikbaar die de smartwatch omtoveren tot een complete fiets computer. Snelheid, hoogte, aantal km, etc zijn dan af te lezen. Koppeling met de Strava app is ook mogelijk (ik hoor al een aantal T.C. Bredania fietsharten sneller kloppen).

Buienradar heeft ook een pebble app ontwikkeld. Dus die regenbui zie je van te voren al aankomen, geen excuus meer om dat ene extra rondje te laten gaan.

foto1

Maar wat mij het meest aantrekt is toch wel de navigatie functie:

De smartwatch werkt via apps die op je smartphone (iPhone of Android) zijn geïnstalleerd. Met een eenvoudige app is het mogelijk om turn by turn navigatie op je smartwatch te laten verschijnen. Een grote duidelijk pijl in het beeldscherm laat zien wanneer je naar links of naar rechts moet gaan. Het is vergelijkbaar met een navigatie systeem in de auto maar dan iets versimpeld vanwege de beperkte beeldschermruimte.

foto2

De vergelijking met een autonavigatie is direct ook de beperking. Je kunt prima van plaats A naar B via de bestaande fietspaden navigeren. Het is echter nog niet mogelijk om een vooraf gemaakte route (gpx file) in te laden en deze te volgen.

Alle bestaande app’s voor deze smartwatch ondersteunen tot nu toe geen gpx files en dat is jammer. Maar dat heb ik de ontwikkelaars van de navigatie app’s al laten weten: alle ontwikkelaars hebben van mij een mail ontvangen waarin ik heb gevraagd tot ondersteuning van gpx files. Van de huidige 4 beschikbare Pebble navigatie app’s heb ik van 3 een positieve reactie gekregen. Een van de ontwikkelaars beloofd zelfs dit in de komende update toe te voegen. En hiermee wordt deze gadget weer een stuk interessanter. Voorlopig zijn de huidige navigatie systemen van o.a. Garmin nog duidelijk in het voordeel.

Al met al een leuke gadget, maar eerlijk is eerlijk: er mag nog wel het een en ander aan de huidige apps verbeterd worden voordat het een volwassen product in ons peloton mag worden.

Reacties zijn gesloten.