Stoere mannen rijden “ronde Oesterdam”

Stoere mannen rijden “ronde Oesterdam”

We schrijven 9 Februari 2014, normaal gesproken een datum waar, bij gunstige omstandigheden, een Elfstedentocht verreden zou kunnen worden. Echter zijn de omstandigheden verre van gunstig, zelfs niet voor een lange D1 / D2 fietsduurrit of ATB rit te BoZ. Niets is echter minder waar! Waar enkele rijders kiezen, om in Elfstedentocht termen te blijven, voor een kluundag (lees: ordinaire kroegentocht) maken 4 stoere Bredania rijders zich op voor een lange duurrit die leidt naar Zeeland en de vooraf gevreesde Oesterdam!

De avond hiervoor melden 2 rijders zich af. Hetzij geveld door een sushi voedselvergiftiging (Angelo, beterschap) hetzij de angst voor de voorspelling van het KNMI (noem hier geen namen). Zeer zware windstoten worden er voorspeld.
Om 8u vertrekken Leon, Arnold, Patrick en Robin vanaf de bekende tank. Het wordt een rondje Zeeland waar de Oesterdam met harde stormachtige wind volgens deze 4 het hoogtepunt zal moeten worden. Geveld door het Strava virus worden voor de start de smartphones geactiveerd. Er is vandaag namelijk een Strava challenge te behalen: rijdt in februari een ronde van minstens 130 km.

Het begin is direct pittig, tegenwind, een enkele regenbui en hagel maken ons duidelijk dat dit geen gemakkelijke rit zal worden. Er wordt goed samengewerkt zodat de forse tegenwind ons niet uitput voordat we, via Essen en Hoogerheide, bij de Oesterdam arriveren. We blijven zo goed als mogelijk in D1 of D2 rijden. In de omgeving van Woensdrecht worden in de verte de gierende windmolens van de Oesterdam gespot. Door dit schouwspel nemen we een verstandige beslissing: we stoppen even en vullen onze energievoorraad aan met enkele repen en gelletjes.

oesterdam1

We gaan verder en rijden de Oesterdam op. Op het eerste deel van de Oesterdam zit de wind ons in de rug. Snelheden boven de 50 en ruim 60 km/uur worden door dit kleine peloton gehaald en gemiddeld komen we uit op ruim 49 km/uur. Dit brengt ons op een top 20 notering in de Strava lijst! Ruim 750 anderen laten we qua snelheid dus achter, we zijn goed bezig. Dit geldt echter voor het eerste stuk van de Oesterdam. Het tweede stuk buigt zover af dat de wind niet meer in de rug zit maar pal zijwaarts. Dit geeft werkelijk een spectaculair gezicht. De hoge gevaarlijke golven van de Oosterschelde slaan tegen de dam waarop dit kleine peloton vecht om overeind te blijven. We rijden door de harde zijwind zo schuin dat we op moeten passen dat de trappers niet tegen de grond aanslaan. Leon zou van dit schouwspel graag een foto maken maar beseft dat wanneer je afstapt het onmogelijk is om weer op de fiets te komen. Een groepsfoto wordt uiteindelijk aan het eind van de dam gemaakt, al is het zelfs daar door de harde wind moeilijk om goed te blijven staan.

We rijden de Oesterdam af en vervolgen onze weg richting Tholen. Via Halsteren en BoZ komen we in het geboortedorp(je) van Leon. In dit dorpje Wouw zit een klein café waar we enkele uitgeputte renners treffen. “Last van de wind gehad?” wordt ons gevraagd. Helemaal niet, kwestie van goed plannen antwoorden we. Na een kort bezoek aan dit café vervolgen we onze weg richting Breda. Maar we realiseren ons wel dat we de Strava challenge van minimaal 130 km nog willen halen. Al rijdende besluiten we de ene omweg na de andere omweg richting Breda te maken. Kom we gaan nog even om het mastbos heen, zegt Arnold. De rest volgt vol goede moed. Zelfs de Slingerdreef wordt door Patrick nog even geopperd maar dat wordt van de hand gewezen. “Dat is echt een te gevaarlijke weg hoor”. Het is goed geweest zo. De Strava challenge is behaald beseffen we en gaan nu echt richting Breda.

Arnold zwaait als eerste af, Patrick is als tweede thuis. Leon zwaait mij nog even uit en als ik thuis ben is de eerste whatapp al binnen. “Het is er 1 om in te lijsten, zit helemaal na te genieten”. Deze rit van uiteindelijk 155 km is er inderdaad 1 om in te lijsten, de stormachtige wind maakte het spectaculair en zwaar. Met dank aan het goede teamwerk is niemand echt “kapot” gegaan.

oesterdam

We hopen deze mooie rit, uitgezet door Leon, komend seizoen nogmaals te rijden het liefst met het complete Bredania peloton!! We zullen bovenstaande dan nog eens dunnetjes overdoen..

Sportieve groet,

Robin.

Reacties zijn gesloten.